Cichlid Dergisi || Temmuz 2010


SantiagoÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 901
SantiagoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2010 04:28
Cichlid Dergisi || Temmuz 2010

Dünya Çapında Yeni Türler Neler ?

Yaz aylarına gelmiş bulunuyoruz , birçok hobici için bu aylar birnevi revizyon aylarıdır, yada tanklarını detaylı bir şekilde temizleme aylarındandır.Bu revizyon sırasında yeni türler edinip onları büyütüp beslemek ister birçok hobici.Geçtiğimiz günlerde Dünyaca ünlü balık bilimci Ad Konings ülkemize geldi ve tecrübelerini paylaştı bizlerle.Böyle bir üstaddan da almış olduğumuz tecrübelerle de artık hobiye daha farklı bakmaya daha profesyonel bir şekilde bakmaya başladık.Umarım bu tarz organizasyonların ardı arkası kesilmez...Şimdide dünya çapındaki yeni türler ve popüler türleri tanıyalım ;

Tanganika Gölünde Neler Yeni ??


Tanganika Gölünde tanımlanmamış türler gün geçtikçe azalmaktadır.Yinede tanımlanmamış türler bulunmaktadır.İthalatçılar genellikle istek üzerine bu tarz balıkları getirmeye başladılar , bu olay birnevi insanların kendi ekonomisi ile ilgilidir.

1- Altolamprologus calvus



Altolamprologus calvus türü Zambia ve Güney Kongo kıyarında yaşıyan bir türdür.Genellikle Kongo dan yakalanan bu türün en bilirgin özelliği yüzünde bulunan aşırı siyah renktir.Bu renklerini birçok tanganika balığı gibi baskın oldukları anlarda belli ederler.

2- Lamprologus brevis



Bu tür Kapampa ve Kongo da bulunan bir türdür.Bu türün en belirgin özelliklerinden birisi kabuk bağlıyan bir tanganika olmasıdır. Mavimsi yüz rengi ve yüzgeçleri üzerinde bulunan kar beyaz beyazlıklar bu türü ön plana çıkarmıştır.

3- Neolamprologus helianthus




Bu türde  Güney Kongo yaşıyan türlerden birisidir.Bu tür tanganikalar arasında gösterilen en nadir türlerden birisidir , çünkü bulunmuş oldukları yerde nadir bir şekilde yakalanır.

4- Telmatochromis temporalis



Burindi türlerinden olan bu balık uzun zamandır birçok hobicide bulunup , eski moda olan bir balıktır fakat son zamanlarda tekrar hak ettikleri değere kavuşup , tekrar moda olan türlerden birisdir.



Malawi Gölünde Neler Yeni ??

Malawiciler içinde radikal kararların alınması gereken aylardayız..Malawi türleri Tanganika türlerinde de olduğu gibi dişi balıklarının arandığı göllerden birisidir.Son zamanlarda ihraç edilen balık türlerinin büyük bir çocuğunlu dişi ağırlıklı türler oldu.Malawi türlerinde son zamanlarda birçok hobici "sıradışı" nın peşinde olduğu biliniyor...


1-
Caprichromis orthognathus


Foto : Ad Konings

Sıradaşı renklere sahip olan bu tür , kumlu bir habitatta yaşamaktadır , birçok malawi türü kayalık istesede bu tür kumluk alınları daha fazla sevmektedir.Etçil beslenen bir türdür , genellikle larvalarla beslenirler.

2-Copadichromis sp. 'virginalis chitande'




Bu tür Malawide bulunan ve mevsimsel olarak yakalanan türlerden birisidir.Bu türü bulmak kolay değildir özel mevsimine göre ürerler , ve bu şekilde toplanırlar gölden.Bu tür genellikle ticaretle uğraşan kişiler tarafından tercih edilir , Malawide her mevsimsel üreyen balıklar gibi ilgide bunlardadır..

3-
Protomelas ornatus



Bu tarz büyük dudakları balıklar düzenli olarak Malawiden ihraç edilen türlerdendir.Bu türlere ilgi hiçbir zaman azalmamaktadır.Bu tür bazı ithalat listerinde "Chisumulu lobochilus" adıylada geçmektedir.



4-
Metriaclima sp. 'elongatus bee'



Bu türü sanırım birçok Malawi besliyen hobici bilmektedir.Ülkemizde bulunan özel ve nadir Malawi türlerinden birisidir.Vucutlarında bu bantlar yüzünden birçok türe benzetilmişlerdir (Flavus gibi) fakat vucutlarında banlatın genişliği ve azlığı bu türü diğer benzer türlerden ayıran en büyük özelliklerindendir.


5-
Pseudotropheus perspicax



Genellikle Mbowe adasından yakalanan bu tür , sergilediği renklerle olduça görsel güzelliği olan bir türdür.Yıllardır
perspicax türlerinin en popüler balığı "orange cap" dı , fakat bu türde oldukça popüler bir balık haline gelmiştir.

6-
Aulonocara jacobfreibergi



1970 li yıllardan beri ihraç edilen bir türdür.Malawi milli parkında yer alan bu türün toplanması yasaktır. Fakat yıllardır ihraç edilen bir tür olarak hobiciler arasında bulunan bir türdür ve tekrar popüler hale gelmektedir.


Neotropics -Batı Afrika - Victoria Gölünde neler yeni ??


Hala Amerikada akvaryum balıkları için büyük bir ilgi bulunmakta.Zamanında bu bölgelerden çok balıklar ihraç edildi fakat ne modası nede besleyeni hala bitmesi bitmiyecekte...


1-Crenicichla nickeriensis


Foto : O.Lucanas

Son zamanlarda az sayıda bulunan Guyena ilk defa ithal edilmeye başlandı.Ve ticari payıda oluşmaya başlayan türlerden birisidir.

2-
'red texas'



Uzak Doğuda üretilen bu kırmızı texas türü Amerikan cichlidleri ile kırmalanmış bir türdür.Bu türleri üretmek bukadar zor olduğu için fiyatlarıda okadar yüksektir.

3-
Krobia sp. 'xingu' or sp. 'xingu orange'


Foto: J.Rapps


Birkaç yıldır kapalı kutu olarak bilinen bu tür , bu yıl ihraç edilmeye başlandı.Erkek balıkların büyüklüğü 7" e kadar ulaşmaktadır.

4- "
blood discus" Germany (Bu türün tam adını bulamadım kusura bakmayın..)



Bu tür değişik diskus türleri arasında gösterilen pigeon(güvercin)kan Almanya olarak geçmektedir adı.Birkaç yıldır ihraç edilen türlerden birisidir.



Çeviri (Yorumluyarak) : Gürkan AVŞAR
Kaynak : http://cichlidnews.com

Arkadaşlar birçok çeviri hatam vardır kabul ediyorum fakat elimden geldiğince yorumluyarak çeviri yaparak paylaşmak istedim..Sürç-i lisan ettisyek affola...






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.Can AkgüllerÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 499
B.Can AkgüllerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2010 01:27
Metriaclima sp. 'elongatus bee'

Yanlışım varsa düzeltin ama doymak bilmeyen hızlı gelişimleri ile ünlü olan bu tür crabro değil mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2010 15:32
[QUOTE=bekrjn16]Metriaclima sp. 'elongatus bee'

Yanlışım varsa düzeltin ama doymak bilmeyen hızlı gelişimleri ile ünlü olan bu tür crabro değil mi ?[/QUOTE]
 
Hayır crabro farklı bir türdür.Bee ise longatus varyetinde ayrı bir türdür.Crobro etçil bir tür iken bee otçul ağırlıkta beslenen bir türdür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemre95Çevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
Mesaj: 306
cemre95Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 09:45
Victoria gölü deniliyor onun altındada Red texas geçiyor.Anlayamadım açıklayabilirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dexter54Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 678
dexter54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 14:57

Güran kardeşim yine döktürmüşsün çok teşekkürler. Yeni çalışmaların sabırsızlıkla bekliyorum. .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HobiCi06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 636
HobiCi06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 20:50
Konu çok güzel çok faydalı olmuş abi teşekkür ederiz:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir